Naaitips

Het maken van de mondkapjes hebben we zo simpel mogelijk geprobeerd te maken. De 12 stappen in de video’s hieronder spreken voor zich. Tevens hebben we hier ook naaitips voor je samengesteld. Heb je vragen? Stuur ons gerust een bericht!

  1. Het naaien

Kijk HIER voor het patroon en de naaitips. Werk hygiënisch en netjes. Na het naaien hoef je de mondkapjes niet opnieuw te wassen. De mondkapjes dienen per instelling in eigen wasserij nog eens op 90 graden gewassen te worden. .

  1. Stoffen en band

In de handleiding van het Belgische patroon staat op blz. 4 bij benodigdheden dat o.a. polyester en polyethyl worden aangeraden. Mondkapjes Maken Nederland kiest echter voor  katoen van 150 gram. Het is namelijk moeilijk te bepalen welke soort polyester wel of niet bruikbaar is. Door te kiezen voor katoen is het duidelijk voor iedereen en is er één standaard. De dikte dient gelijk te zijn aan een goede kwaliteit laken of quiltstof. Was de stof altijd eerst op 95 graden.

Gestikt biaisband of keperband heeft de voorkeur om te gebruiken als striklinten. Elastiek kan over het algemeen niet op 90 graden gewassen worden. Daarnaast veroorzaakt het drukpunten achter de oren.

  1. Filters

In het gebruikte FOD patroon is er de mogelijkheid om een filter toe te voegen. Onderzoek toont aan dat het gebruik van een filter aanzienlijk scheelt in het overbrengen van het virus naar anderen. Als beste optie worden filters van geknipte stofzuigerzakken genoemd. Maar ook twee of drie lagen keukenpapier, tissues of toiletpapier helpen al. Beter iets dan niets. Wel is het de bedoeling dat je adem nog door het masker kan gaan. Anders krijg je luchtstromen aan de zijkanten en de neus. Dan werkt het masker niet meer goed.

NB: de naaister is niet verantwoordelijk voor het meeleveren van filtermateriaal.

  1. Hergebruik materialen

Het is prima als mensen materialen hergebruiken. Goedkoop en goed voor milieu. Maar houd voor de kapjes die je voor de groep maakt wel 1 kwaliteit stof en materialen aan die er netjes uitzien. Voor nu is onze aanbeveling: katoen dat op quiltstofjes lijkt. Van 150 gram per m2. Dat laten we ook verder testen. Houdt onze eigen berichten op de Facebook-groep daarvoor ook steeds in de gaten voor je aan een stapel kapjes begint. Er kan een verandering komen als onderzoek verder gaat. Een goede kwaliteit laken is daarmee vergelijkbaar. Er mogen absoluut geen gaatjes extra inzitten, en extra naden worden ook afgeraden.

  1. IJzerdraad bij de neus?

Het klopt dat het kapje iets beter aansluit met een ijzerdraadje bij de neus.
Mondkapjes Maken Nederland heeft ervoor gekozen dat niet te doen in verband met de wasserijen en problemen die het daar kan geven. Met een veiligheidsbril biedt het de beste bescherming omdat er ook via de  ogen besmetting plaats kan vinden. Als je voor iemand in opdracht naait, kun je er natuurlijk voor kiezen om wel een ijzerdraadje mee te naaien.

  1. Verpakken en versturen

Je hoeft de mondkapjes na het maken niet nog eens te wassen. Verpak je zelfgenaaide mondkapjes in een dichte kartonnen doos of stevige envelop. Op karton blijft het virus minder lang leven dan op gladde oppervlakken.

Als je voor een inzamelpunt of zorginstelling naait, zet dan het aantal en de maat op de verpakking, en geef de gebruiksaanwijzing mee. Heb je geen printer, dan stuur je de link toe naar de gebruiksaanwijzing. HIER vind je de link naar de gebruiksaanwijzing. Zorg dat je deze naaitips hebt toegepast bij het maken van de mondkapjes.

Dringend verzoek aan verzamelpunten: maak geen gezellig contact moment van levering of overdracht, hoe fijn het ook is dat mensen helpen. We proberen te voorkomen dat we helemaal de straat niet meer op kunnen. Let steeds op de voorschriften van de regering of volg updates van de landelijke Facebook groep.

  1. Vóór gebruik

Attendeer mensen erop dat ze de envelop eerst 24 uur laten liggen alvorens deze te openen.

Voor gebruik dienen de mondkapjes nog heet gewassen te worden (kookwas, 90 graden OF tien minuten uitkoken in een pan met kokend heet water). Dit staat ook genoemd in de gebruiksaanwijzing die je met de mondkapjes meestuurt.

NB: strik de bandjes voor de wasbeurt, anders wordt het één grote kluwen.

  1. Soorten mondkapjes

Er zijn meerdere soorten mondkapjes. In de ziekenhuizen worden  FFP2 of FFP3 maskers ingezet. Daarnaast heb je chirurgische maskers, gebruikt door bijvoorbeeld huisartsenpraktijken of thuiszorg. Bij gebrek aan die chirurgische maskers kan men de zelfgenaaide mondkapjes gebruiken. Want, beter iets dan niets!

Tutorial mondkapjes | Stap 1: het patroon & ketting-knippen

Tutorial mondkapjes | Stap 2: patroondelen uitleg

Tutorial mondkapjes | Stap 3: ketting-naaien meerdere kapjes

Tutorial mondkapjes | Stap 4: gebruik zoom-maatje voor plooien

Tutorial mondkapjes | Stap 5: de eerste plooi maken

Tutorial mondkapjes | Stap 6: de overige plooien maken

Tutorial mondkapjes | Stap 7: vastzetten en afwerken van plooien

Tutorial mondkapjes | Stap 8: inzetten ijzerdraadje voor betere aansluiting gezicht (optie)

Tutorial mondkapjes | Stap 9: de striklinten

Tutorial mondkapjes | Stap 10: striklinten en omslag spelden & naaien

Tutorial mondkapjes | Stap 11: keren & strijken

Tutorial mondkapjes | Stap 12: plaatsen filter